Včely na střeše

Národní zemědělské muzeum

Národní zemědělské muzeum, založeno 1918 Představujeme zemědělství jako jeden z nejvýznamnějších objevů člověka. Nabízíme unikátní pohled na jednotlivé obory zemědělství, jako je lesnictví, myslivost, rybářství, zoologie, zahradnictví, ovocnářství, zelinářství, vinařství, botanika, zpracování zemědělských produktů, potravinářství, gastronomie, rozvoj venkova, tradic, vývoje životního prostředí a ochrana kulturní krajiny. Vyprávíme příběh našeho zemědělství jako příběh o všem mezi zemí a talířem. Muzeum pořádá výstavy, konference, popularizační akce pro veřejnost, přednášky, kurzy, lektorské programy pro školy i příměstské tábory. Národní zemědělské muzeum Praha se zapojilo do projektu Včely na střechách v roce 2021. Na střešní terase pražské budovy Národního zemědělského muzea je umístěno 5 včelstev. Návštěvníci muzea tak mohou sledovat práci včelaře, ale i chování včel prostřednictvím on-line kamer umístěných v jenom z úlů a také před úly. Muzeum pořádá již tradiční celodenní akci Jedu v medu, kde se návštěvníci dozví mnoho informací o včelách a medu, a dokonce si práci včelaře mohou i sami vyzkoušet. Krom toho pořádá Národní zemědělské muzeum i lektorské programy o včelách určené jak dětem, tak dospělým.
kamera na dně úlu

kamera venku

Grafy

JAKÉ HODNOTY MĚŘÍME A SLEDUJEME A PROČ

Icon 1
AKUSTIKA
Icon 2
VÁHA
Icon 3
TEPLOTA
Icon 4
KAMERA
Icon 5
GPS
Icon 6
VARROA

AKUSTIKA

Pomocí akustických senzorů umístěných v úlu jsme schopni rozpoznávat celkovou vitalitu včelstva a stavy jako bezmatečnost, stres, stěsnanost v úlu a vyrojení včelstva a to s velkou přesností.

VÁHA

Hmotnost celého úlu včetně stříšky se zátěží. Nárůst při rozvoji včelstva. Na začátku dubna se každým dnem líhne asi 500 nových včel, koncem dubna více než 1 000. To znamená přírůstek 4 000 až 10 000 mladých včel za týden. Včely nosí z přírody pyl, nektar, propolis a vodu. Staví nové plásty. Je jim rozšiřován prostor přidáváním dalších pater. Pokles souvisí s úbytkem včel na konci sezóny a spotřebou pylu a medu, zmenšením prostoru uvnitř úlu ubíráním pater.

TEPLOTA a VLHKOST

Optimální teplota uvnitř úlu se pohybuje kolem 30 – 36°C v produktivní době od jara do pozdního léta. Je to v období, kdy včely dělnice vychovávají plod, tedy larvičky, novou generaci včel. V blízkosti úlu by v tuto dobu měl být vhodný vodní zdroj tak, aby mohly včelky v období veder snižovat teplotu uvnitř úlu a udržovat stálou vlhkost hlavně kolem larviček, které jsou potopené v mateří kašičce. Mateří kašičku produkují včely dělnice a krmí jí nejen své larvy ale i matku a to po celou dobu jejího života. V buňkách se hromadí med, pyl a rozvíjejí larvy. V chladnu se včely shluknou do tzv. včelího chomáče a třesem svých těl produkují teplo. Chladící mechanismus naopak spočívá v odpařování vody větrajícími včelami, čímž se teplota snižuje. V zimním období bez plodu dospělým včelám stačí pro přežití teplota kolem 20°. Pokud teplota uvnitř klesne níž, buď je špatně umístěný senzor nebo není něco se včelami v pořádku. Počasí - venkovní teplota a vlhkost. Včely začínají vyletovat z úlu při teplotách mezi 10-15° C a nelétají za deště, což signalizuje vlhkost nad 90°.

KAMERA

Vnitřní kamera sleduje dno jednoho z úlů - spodní část rámečků s plásty v dolním patře.

GPS

Přesná poloha úlu.

VARROA

Náš systém, který využívá strojového učení je také určený pro vizuální rozpoznání roztoče varroa destructor. Pomocí fotografie pořízené z podložky pod úlem počítač sám vyhodnotí zamoření úlu.​ Roztoč varroa je nebezpečným parazitem, který se živý již zárodky nevyvinutých včel, ničí jejich imunitu a způsobuje úhyny kolonií a je v současnosti považován za jednu z největších hrozeb úhynů.​